ABCD pristop pri ugotavljanju in odpravljanju vzroka nastanka nujne oziroma urgentne situacije

Oktobrska delavnica

27.10.2018 08:06

24.10.2018 je bila v Ljubljani uspešno izvedena še ena izvedba delavnice po metodi RešiŽivljenje "Osnovna PP-TPO pri dojenčkih in otrocih". Delavnice se je tokrat udeležilo 22 udeležencev, večinoma mamic in staršev (v paru).

V družbi inštruktorja reševalcev - ITLS (International trauma life support) Tadeja so se udeleženci najprej teoretično seznanili z vrstami in oblikami bolezni in poškodb, ki najpogosteje ogrozijo zdravje ali življenje dojenčkov ali otrok.

 

ABCD pristop - Prva Pomoč - Prvi Nujni Ukrepi

Preko ABCD pristopa do obolelega ali poškodovanega so se seznanili s/z:

  • prepoznavo znakov nujne ali urgentne situacije
  • načini pomoči in reševanja v nujni ali urgentni situaciji
  • v katerih primerih gre za urgentno, nujno ali ne-tako-nujno stanje
  • kakšne so najpogostejše napake pri nudenju prve pomoči
  • kako pravilno in ustrezno komunicirati z operaterjem na 112

 

 

NAJVEČ SE NAUČIMO

IZ PRAKTIČNIH IZKUŠENJ 

 

   

 

V praktičnem delu se je zaradi številčnosti skupine pridružil še en inštruktor reševalcev (ITLS). Udeleženci so bili tako razdeljeni na 2 skupini po 11 staršev zato, da je vsak lahko praktično izvajal temeljne postopke oživljanja:

  • pri odrasli osebi z uporabo defibrilatorja in
  • pri dojenčku (odstranjevanje tujka, zadušitev) in odpoved dihanja (dihalne stiske)

 

 

Sledila so vprašanja udeležencev in odgovori inštruktorjev, ki so na primerih iz lastne prakse ponazarjali ukrepanja v različnih nujnih situacijah, prav tako pa so bili udeleženci opozorjeni na napake pri (ne)ukrepanju, ki jih reševalci zaznavajo pri svojem delu.

 

 

Vsi udeleženci so se na koncu strinjali, da smo ljudje premalo seznanjeni z osnovami prve pomoči, kot tudi z znaki po katerih bi morali prepoznati nujnost oz. ne-nujnost določenih situacij. Prva pomoč pri dojenčku in otroku jim predstavlja znanje neprecenljive vrednosti, in hkratno upanje, da ga nikoli ne bo potrebno uporabiti v dejanski situaciji. Verjamemo pa, da bodo tudi zaradi svoje udeležbe na tečaju prve pomoči po metodi RešiŽivljenje, bolj mirno in preudarno ukrepali - če bo potrebno - in tako pomagali ali rešili življenje svojemu otroku ali partnerju.

 

Če sami menite, da je morda čas, da obnovite svoje poznavanje prve pomoči in temeljnih postopkov oživljanja, vas vljudno vabimo v našo družbo. NOVEMBRA nameravamo delavnico popeljati tudi izven Ljubljane (14.11.), v Maribor (8.11.) in Celje (9.11.). Prijave lahko oddate preko prijavnega obrazca na naši spletni strani.

 

REŠUJMO SKUPAJ! 

Vaš RešiŽivljenje Team 

 

Povezane novice

26.07.2018 00:24
 
Ne-poznavanje prvih nujnih ukrepov je lahko življenjsko odločilnega pomena

Včasih vprašam svoje sogovorce, kolege in prijatelje, če bi pomagali človeku v prometni nesreči, in vsi mi v en glas zatrjujejo, da bi vsekakor priskočili na pomoč. No, že naslednje vprašanje "Kako pa bi to naredil(a)?" ponavadi ponudi pravi kolaž različnih odgovorov... Eni bi klicali rešilca, drugi bi oživljali nezavestnega, spet tretji bi najprej umaknili vozila, itd...

Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Piškotki za komunikacijo na strani
Piškotki omogočajo pirkaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
Piškotki za oglaševanje
So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
Kaj so piškotki?
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih